Начало > Образование за ненасилие > Разбиране на културните различия – основа за ненасилието в училище

Разбиране на културните различия – основа за ненасилието в училище

вторник 3ти септември 2013, от admin

През 1963г. Мартин Лутър Кинг изразил надеждата си за свят без предразсъдъци и делене на расов и социален принцип. Макар и речта му да била изречена в САЩ преди около 50 години днес много хора са възприели тази нагласа. Те наричат Земята „глобално село”. С развитието на техниката, комуникациите и превозните средства, хората все повече пътуват и имигрират, което поражда нуждата от това да познаваме различията помежду си без това да ни пречи да общуваме свободно и да проявяваме уважение. Това е особено важно в училище, защото тогава децата трябва да се научат на толерантност.
Когато се стремим да не градим стени, а мостове, тогава разширяваме мирогледа си и това ни помага да бъдем обективни. Виждаме, че национализмът и държането на своето не водят до особено хубави резултати. Като признаваме положителните страни на различните култури и гледни точки, ние ще сме по-готови да се учим от тях вместо да ги пренебрегваме. Така ще имаме възможност да се преборим успешно с предразсъдъдците, разкъсващи обществото. Предразсъдъците са свързани най-вече с мислите и чувствата или на кратко казано с нагласата ни към околните. Разбира се тя се изразява в действията ни, а те оказват влияние на децата ни.

Когато внедряваме в децата си нагласа на желание за разбирателство между културите, те ще се чувстват по-спокойни и ще могат да натрупат полезен опит. Ще успеят да обогатят живота си с приятели от различни държави, с различен начин на мислене. После ще израстнат като зрели личности, готови да приемат мнение и поведение, което не е характерно за тях самите. Ще могат да се приспособяват в различна от обичайната им среда, а това умение е полезно и за работата им в бъдеще. Ще имат възможност да помагат и на други да преодолеят страховете си.

Не трябва да забравяме и нуждите на децата, които идват от малцинствата. Те се страхуват дали ще бъдет приети, но ако сме учили нашите деца да проявяват доброта, то тогава и двете групи ще намерят общ език.