Начало > Образование за ненасилие > Как да се справя, когато съм тормозен от другите, без да се бия?

Как да се справя, когато съм тормозен от другите, без да се бия?

вторник 27ми август 2013, от admin

Все повече младежи са травмирани от тормоза в училище. За жалост някои изпадат в дълбока депресия, а други дори са посягали на живота си. Тормозът, кара някои да се бунтуват и те започват да се отбраняват използвайки насилие, което влошава ситуацията. Има и други начини.

Обикновено жертвите на тормоз са тези, които са различни, изглеждат слаби и неуверени. Много от насилниците също са били жертва на тормоз. Някои от тях имат такъв неподходящ модел на подражание или чрез поведението си се опитват да прикрият несигурността си. Когато знаем причините за тормоз е по-лесно да установим как де реагираме в такава ситуация.

Един от начините е да не реагираме на обидите. Обикновено младежите, които тормозят другите разбират, кога са постигнали целта си да засегнат някого. Но когато не реагираме, а оставаме спокойни, те сами ще се откажат от бъдещи нападки. Друго нещо, което не е добре да правим е да си отмъщаваме. Това няма да помогне. До колкото е възможно е добре да избягваме хора или ситуации, които знаем, че ще доведат до тормоз. Това показва не страхливост, а благоразумие. Когато ни нападат, обикновената реакция е да се ядосаме, но ако отговорим по мек начин или с шега, ще изненадаме отсрещния и той няма да има оръжие срещу нас.

Можем да се справим с тормоза, когато проявяваме самоконтрол и изграждаме самоуважение и увереност. Така на практика доказваме, че сме по-зрели от онзи, който ни тормози. Признак на зрялост е също да потърсим помощ от родителите си или от други възрастни, на които имаме доверие. Тормозът няма да престане ако продължаваме да крием случващото се от другите. Страхът от отмъщение не трябва да ни спира, защото ако споделим какво става с нас или с друг наш приятел, ще можем да помогнем и на други в същотот положение да се справят. В този случай мълчанието не е злато.