Начало > Образование за ненасилие > Обучение на ненасилие у дома

Обучение на ненасилие у дома

сряда 17ти юли 2013, от admin

В днешния свят децата все по-често се сблъскват с насилието. Те го виждат навсякъде – по телевизията, в компютърните игри, в училище. Как можем да предпазим децата си от това покваряващо влияние?

Разбира се, за да устоява на натиска да се бие в училище, детето трябва да е подготвено за това още от съвсем малка възраст. Докато опознава света около себе си, родителите му имат задачата да му показват колко хубави неща има в него и колко трябва да ги пазим и да се грижим за тях. Това става като подтикваме детето да споделя притежанията си с другите, като му даваме личен пример и също му възлагаме някои малки отговорности, с които знаем, че може да се справи, като да си подрежда играчките, да помага на мама за масата и други подобни. Защо това е важно? Защото полека-лека ще се оформи като зряла личност, която е способна да взема отговорност за действията си. Ще стане уверено и няма да иска да се налага над другите с груба реч и насилнически действия.

Децата възприемат поведението на околните. Затова е добре да им осигурим и подходящи приятели, които да им помагат да изграждат хубави качества и да ги насърчават. Не е задължително те да са на същата възраст. Също така не трябва да позволяваме медиите да оформят мисленето му, а да му помогнем да разсъждава и само да достига до пражилни изводи.

Когато започне да ходи на училище, малкото ни съкровище, вижда други деца с различен произход и възпитание. Затова е хубава идея предварително да му обясним, че за него, а и за другите деца, ще е добре да се опознаят, да си играят заедно и да се опитват да се разбират помежду си, без да се страхуват от това, че са различни. Трябва да му кажем, че е възможно да допускат грешки, или понякога може без да искат да се обидят, но това не им дава право да са груби и да прибягват до удари.