Начало > Образование за ненасилие > „Заедно можем да променим света” – проект на младежко сдружение ГЛОУ, (...)

„Заедно можем да променим света” – проект на младежко сдружение ГЛОУ, България

четвъртък 10ти октомври 2013, от admin

Както в цял свят, така и в България учители, родители и младежи са притеснени от проявите на агресия в училище. Това е основната причина да съществуват множество сдружения, които да помагат на младежите да контролират гнева си и вместо да рушат, да се опитват да създават.

Един пример за това е младежкото сдружение ГЛОУ. То дължи началото си на инициативността на четири момичета от град Велико Търново. Това е доброволческа организация, състояща се от обучени кадри, които участват в инициативи от обществена полза. Те са млади хора пълни с идеи, които не искат да са безразлични към хората, природата и към това как се отнасяме към нея и към себе си. Целта на организацията им е да помага на младежите да поддържат положителна нагласа към света и към хората в него. Според председателя на ГЛОУ, Маргарита Калейнска, е необходимо младите са се стремят да променят условията в света.

За да популяризира идеите си, сдружението участва в проект, финансиран от Националната програма за младежта, на име: „Заедно можем да променим света”. Той се реализира в периода март-август 2012. Основната му задача беше да направи известна и да развие сред мадежите практиката на доброволчество в България като движеща сила за подобряване на качеството на живот в обществото и за стимул за личностно развитие. За председателя на сдружението този проект може да се обобщи с няколко думи: доброта, алтруизъм, ненасилие и толерантност.

Участниците в инициативата споделят, че в градовете, където се е провела тя като Варна например, са постигнали неочакван успех. Техните послания бяха написани и разпечатани на флаери, които после трябваше да достигнат до много хора на принципа „предай нататък”. После тази дейност беше продължена онлайн, като се радваше на голяма популярност.

При друга подобна инициатива в град Берковица, младежите бяха подканени да споделят мнението си, чрез реални фейсбук профили, направени от доброволците. Така искаха да ги насърчат да общуват на живо, като задават въпроси и обменят мисли.