Начало > Въпроси на учениците > Образование – как да общувам със съучениците си?

Образование – как да общувам със съучениците си?

сряда 10ти април 2013, от admin

Групички. Дума, която често се използва в училище. Много деца споделят, че се чувстват пренебрегнати, защото са изолирани от съучениците си, тъй като не влизат в тяхната групичка. Те не разбират защо са смятани за странни и усещат че са съдени от другите доста несправедливо. Но дали си струва да жертват време и усилия да влезнат в точно тази групичка?

Естествено е да искаме да сме приети от другите. Та кой желае да остане сам. Но понякога това желание може да ни накара да постъпваме неразумно и дори опасно. Затова е добре да си помислим дали наистина тези хора могат да ни бъдат добри приятели, или ако станем като тях, ще бъдем още по-разочаровани.

В повечето случаи, може би сме избягвани, защото не се вписваме в някакви норми или модел на поведение. Може би сме по-различни от другите като характер, интелект, заболяване и др. Дали това означава, че сме обречени на самота? Не. Ако се научим да се приемаме каквито сме, тогава това ще си проличи в държанието ни. Ще бъдем по-уверени в себе си и няма да се поддаваме на навреждащ натиск, нито ще се разочароваме прекалено от реакциите на съучениците си на някое наше действие. Тогава самите деца ще започнат да ни уважават.

Понякога обаче не забелязваме, че с дадени думи или действия сами си пречим да се разбираме с другите. Но няма смисъл да изпадаме в самосъжаление. Просто понякога ще е необходимо да се наблюдаваме известно време и ако се наложи ще се поправим. Колко по-добре ще се чувстваме, ако ние предприемем действия в тази посока, вместо да чакаме някой да ни направи забележка. Така ще се научим да се приспособяваме към различните хора и да ги разбираме по-добре. После това умение ще ни помогне и на работното място. Ще се научим да не се впускаме в излишни интриги, клевети и други такива разрушителни действия.