Начало > Въпроси на учениците > Как да общувам с учителите си?

Как да общувам с учителите си?

вторник 9ти юли 2013, от admin

Училищните години се свързват както с приятните моменти на веселие и безгрижие, така и с моментите, когато ни се струва, че просто нито един учител не ни влиза в положение, или се отнася към нас твърде предубедено. Много от учениците не искат да влизат в определени часове или изобщо не искат да стъпват в училище, заради неразбирателството си с дадени учители. Как да превъзмогнем този проблем?

Първо, трябва да сме наясно какво точно искаме да постигнем. Училището е, за да се научим как да постъпваме в живота. Затова можем да се възползваме от този шанс и да се научим да сме целеустремени, тоест да не позволяваме на различните пречки да ни спрат. Една такава пречка може да е поведението на даден учител. Но да помислим, дали цялата институция е виновна за неговото странно или неприемливо държание? А дали предметът, по който преподава, го е направил такъв? Едва ли. Тогава защо да не се съсредоточим върху по-важното, а именно самият процес на обучение.

Добре, но как да се справяме с общуването с учителите си? Основен принцип е: проявата на уважение. Дори и учителят да ни се струва странен и да не можем да го разберем, е по-добре да се отнасяме с уважение към него, отколкото да показваме неодобрението си. Това винаги се забелязва и се цени дори повече от уменията на ученика. Колкото повече се стараем да правим това, толкова по-лесен става контактът с учителя, може след време дори да ни е приятно с него. Но уважението не означава лицемерие. Като всеки друг и учителят иска да има доверие в учениците си. Затова е необходимо да внимаваме как се държим не само в неговите часове, но и през останалото време.

Следващата стъпка е старанието. То показва дали предметът е важен за нас или не. Щом е избрал да преподава именно този предмет, учителят е и емоционално привързан към него. И когато види ученик, който полага усилия, е готов да му помогне.

С прилагането на тези няколко неща животът в училище става по-лесен и по-удовлетеоряващ.