Начало > Въпроси на учениците > Как да уча чужд език?

Как да уча чужд език?

неделя 6ти октомври 2013, от admin

В образователната система в България е залегнал принципът още от малки децата да започнат да учат чужд език. Много от тях учат английски, френски, руски или немски. Но дали има ефективен метод, по който ученето да става по-лесно и с по-трайни резултати?

Има неща, които на пръв поглед изглеждат елементарни, но се оказват от голяма полза за детето. Един такъв трик е да се залегне над ученето на много нови думи. Ще се съгласите, че ако не знаем думите, няма как да напреднем в езика, нали? Затова е важно думите да се учат с постоянство и старание. Това може да стане чрез писането им на няколко реда или като се повтарят на глас, или може да се учат чрез песни на този език. Тогава мозъкът ни ги възприема по-лесно и помним ги по-дълго. Друг начин за учене на думи е правенето на асоциации дали чрез картинки, или с помощта на синоними, или словосъчетания.

Владеенето на езика може да се раздели на три етапа: четене и писане, разбиране и говорене. Но в основата стои най-вече четенето. Това е причината и в учебниците по чужди езици да има толкова много текстове, които се четат в клас. Четенето помага за запомнянето и разбирането на правилния смисъл на думите. То показва използването на граматиката на практика и дава пример как да се съставят правилни изречения. Следователно, колкото повече четем на езика, който искаме да научим, толкова по-добре. Така ще свикнем и с произношението на думите, което от своя страна, ще ни помогне да разбираме другите правилно.

А как да се упражняваме да разбираме езика, ако няма друг, който да го говори? Можем например да слушаме текстове на песни и да гледаме филми без субтитри. Вярно, може отначало да ни се струва мисията невъзможна, но с течение на времето ще забележим подобрение.

За да постигнем по-добри резултати, ще трябва да съчетаем и трите неща и така ще можем да придобием смелост да говорим. Започнем ли да говорим на този език, ще започнем и да мислим на него и тогава ше ни е още по-лесно и приятно да се осъвършенстваме.