Начало > Въпроси на учениците > Каква гимназия да избера?

Каква гимназия да избера?

четвъртък 3ти октомври 2013, от admin

Май месец е месецът на изпитите. За повечето деца, които са 7 клас, те са много важни, защото от успехът им зависи къде ще бъдат приети да продължат образованието си. Разбира се, това е важно решение. Именно затова изниква въпросът: Коя е най-подходящата гимназия за мене?

Не можем да не признаем, че има богат избор. Несъмнено професионалните и езиковите гимназии са най-предпочитаните. Поради това е необходимо да знаем какви умения ще искаме да развием и как те ще ни помогнат в живота след училище. Все пак това зависи от характера ни, от силните ни страни, от интересите ни и от др. фактори. Например, ако ни се отдава ученето на езици, тогава е по-добре да се насочим в тази посока. Ако искаме да придобием практически умения, като например фризьорство, шиене, технически умения и др., то тогава има различни възможности в професионалните гимназии.

Целта на образованието е да подготви младежите за живота. Но как ще изпълни тази цел, ако учим неща, които не са приложими в нашия случай, ако нямаме никакъв практически опит? Това е важно условие, когато избираме гимназия, защото после няма да сме разочаровани или прекалено стресирани, нито ще се отдадем на безразличие. Подходящата гимназия ще ни предразположи да открием умения и таланти, за които не сме и подозирали, че имаме. А и после ще можем да имаме самочувстивието, че сме научили нещо полезно и ще можем да го докажем и на себе си, и на другите.

Несъмнено родителите могат много да помогнат. Те познават децата си по-добре от всеки друг и имат опит, който могат да споделят. Защо тогава да не се съветваме с тях? Вярно е, че понякога мненията ни се различават, ние искаме едно, те виждат друго. Но спокойните разговори на тази тема помагат много повече, отколкото караниците. Така самият младеж, ще си даде сметка какви са силните му страни и ще иска да ги развива без натиск от околните. Така ще постигне много повече.